top of page
collectie_2_edited_edited.png
collectie_2_edited_edited.png

OVER DIT PROJECT

Waarheid kan worden toegeschreven aan een levenshouding, ethiek of politiek. Men beweert dat de waarheid een feit is vanuit zijn of haar levensovertuiging. Mensen gaan nog steeds uit van waarheid van informatie in naslagwerken. Maar ook die worden regelmatig herschreven. Denk aan: vroeger wist men niet dat de aarde rond was, ging men uit van de letterlijke waarheid van de Bijbel. En nog maar een paar jaar geleden hadden we opeens een planeet minder in ons zonnestelsel omdat de specificaties werden aangepast.

 

Tijdens mijn onderzoek kwam ik uit bij een uitgestorven insect waarvan het uiterlijk een speculatie blijft. Dit is een mooi voorbeeld waarbij een werkelijkheid er niet als een bewijsstuk bij ligt. Wat ik als houvast heb gebruikt om te confronteren met misconcepties. Tegenwoordig is Fake News bijna onvermijdelijk, Google Scholar geeft alleen info die gecontroleerd is, en Google staat vol met onzin die iedereen online kan zetten.

 

Ik vond een voorbeeld in de National Geographic over een recente ontdekking waarin er gefossiliseerde sporen van pigmentpakketjes zijn gevonden. Wat tot hele nieuwe theorieën lijdt over het dier en zijn uiterlijk. En vanuit daar kwam ik bij een redelijk nieuwe wetenschappelijk tak ‘intelligent speculation’, een concept waarmee we betere speculaties kunnen maken over wat we momenteel denken te weten over dinosaurussen.

bottom of page