top of page

Wacht tot de vlinder beweegt >

Niet bekijken op mobiel >

Werkt het beste in Firefox >

Vlinders, kapellen of schubvleugeligen: Lepidoptera, een orde van gevleugelde insecten. De orde van de vlinders is na de orden van de vliesvleugeligen, de tweevleugeligen en de kevers, de grootste insectenorde binnen het dierenrijk: er zijn ongeveer 160 000 beschreven soorten.

Volg vijf onderzoekers in hun zoektocht naar de waarheid.

Verdwaal in een rijkdom aan informatie.

Dr Frank Orozco

Dr Frank Orozco

(5 augustus 1933 - 17 november 2011)

R. H. Himmer

R. H. Himmer

(18 maart 1548 - 8 juni 1616)

monucul.png
03.png

klik op de pagina om te vergroten >

Klik op de '!' om te lezen >

05.png
06.png
07.png
09.png
DEF%20insect_edited.png
08.png

Barnsteen is een

hars afkomstig

van naaldbomen.

De hars is

miljoenen jaren geleden uit de

bomen gedropen

en versteend.

Door ouderdom verdwijnen de kleuren van een insect en wordt het zwart.

Talien

Klik op de kaart om te vergroten

Doinne J. McCallister

Dionne J. McCallister

(16 mei 1750 - 9 januari 1848)

sleep, klik en vergroot de pagina's >

Kamp maken

Enkele gepubliceerde pagina's, door Dionne J. McCallister haarzelf geïllustreerd en gegraveerd. Uit haar 1801-1802 expeditie verslag. Het boek bevat naast prachtige illustraties ook korte toelichtingen en kleine grepen uit haar reisverslag.

bekijk de kaart >

Fauna verkennen

Al snel wordt McCallister aan het werk gezet om zoveel mogelijk fauna vast te leggen in een geïllustreerd rapport. Waarna ze veel intressen toont in de plaatstelijke lepidoptera, en de locale pisces.

Dionne J. McCallister was een verkenner en staatsvrouw van hoge adel. In de lente en zomer van 1799 sloot zij zich aan bij een gezelschap dat een reis naar Moon Island plande, een nog onbekend punt in de oceaan. Hierover publiceerde zij in 1801-1802 een prentwerk van 60 gravures, door haarzelf getekend en deels ook gegraveerd.

sleep en vergroot de pagina's ^

of klik voor vergroting ^

De ontdekking

Later in de expeditie worden een aantal fossielen ontdekt. En daartussen bevind zich het fossiel van een prehistorische rups, deze is echter niet meer te vinden in het wild op Moon Island. McCallister doet haar eigen onderzoek en maakt een compositie schets van het dier, deze kunt u hieronder bekijken.

klik en vergroot de pagina's >

Unknown

Unknown paper

(first mention dates back to 974)

klik en vergroot de pagina's >

Dr M. D. Jones

Dr M. D. Jones

(5 september 1930 - 8 mei 2017)

Disclaimer

Veritas

Ignotum Lepidoptera

Waarom geloof je dat iets waar is?

Waarheid is echtheid, geldigheid en juistheid. Het adjectief waar wordt in de eerste plaats toegeschreven aan overtuigingen, uitspraken en theorieën. In dit verband kan het gecontrasteerd worden met iemand die met opzet onwaarheid spreekt en dus liegt. Waarheid kan echter ook worden toegeschreven aan een levenshouding, ethiek of politiek systeem. Hiermee is de waarheid een feit vanuit de levensovertuiging.

 

Wat waarheid precies betekent is onderwerp van discussie, die ver in de geschiedenis teruggaat. De vraag naar de aard van waarheid is van belang omdat de mens prefereert te geloven in dat wat waar is en spontaan niet in staat lijkt te zijn te weten wat waar is en wat niet. Dit uit zich bijvoorbeeld in het gegeven dat mensen tegengestelde meningen kunnen verdedigen waarbij van al deze meningen wordt beweerd dat ze waar zijn.

ONTDEK

Meer weten over dit project?

bottom of page